GEBELİK DÖNEMİNDE KEDİ VE KÖPEK BESLENMESİ


Gebelik döneminde kedi ve köpek beslenmesi ile ilgili halk arasında yaygın olarak yanlış birçok düşünce bulunmaktadır. Genel olarak tıbbi anlamda gebelikte evcil hayvan grubundan kedi ve köpeklerin beslenmesinin, ya da aynı evde bakımlarının sürdürülmesinin bir sakıncasının olmadığı söylenebilir. Tabi ki burada gebelik sırasında kedi ve köpek beslemeye devam etmek isteyen kadınların evcil hayvanlarının tüm bakımlarını, ilaç ve aşılamalarını kesintisiz sürdürmelerinin bir zorunluluk olduğu da vurgulanmalıdır.

 

HAMİLELİKTE KEDİ BESLEMEK

Eğer kedi sokağa çıkarılmıyor, çiğ et ile beslenmiyor ve de aşı-ilaçları ihmal edilmiyorsa halk arasında en çok bilinen toksoplazma hastalığının gelişme riski neredeyse olanaksızdır. Ayrıca enfekte olan bir kedinin 14 gün süreyle bulaştırıcı olduğu, daha sonra bağışıklık kazandığı ve yeniden hastalanarak bulaştırıcı olmadığı da bilinmektedir. Sokak kedileri de toksoplazmayı genelde yavrulukları döneminde geçirirler ve büyüdüklerinde bulaştırıcı olmazlar.

Kediler enfeksiyonu aldıktan sonra iki haftalık bir kuluçka dönemini takiben paraziti dışkıları ile atarlar. Bu parazitlerin bulaşıcı özellik kazanması için dış dünyada 24 saat geçirmeleri gerekir. Bu nedenle, kedide bulaştırıcı aktif enfeksiyon olsa bile, kedinin kumunun düzenli olarak günlük değiştirilmesi ile gebe kadına bulaş olması küçük bir olasılıktır.

Toksoplazma özellikle kedi dışkıları ile bulaşmış sebze ve meyve türü gıdaların iyi yıkanmaması veya iyi pişirilmemesi yolu ile insanlara geçen ve gebelerin düşük veya erken doğum yapmaları veya bir takım doğumsal sakatlıkların ortaya çıkmasına neden olan bir parazit enfeksiyonudur.

 

HAMİLELİKTE KÖPEK BESLEMEK

Köpeklerle ilgili en çok korkulan iki enfeksiyon kuduz ve kist hidatik hastalığıdır. Bu iki hastalığın da önlenmesi mümkün olduğundan köpeklerle gebe kadınların temaslarında da bir sakınca bulunmamaktadır.

Köpeğin bakımında kuduz aşısı ve kist hidatik ilaçları asla ihmal edilmemesi gereken ana unsurlardır. Köpeklere uygun eğitim verilerek sahiplerine itaat etmeleri öğretilmeli, asla sokak köpekleri ile başıboş kalmalarına izin verilmemeli ve çiğ et ile beslenmemelidir.

Kist hidatik hastalığı sadece gebeler için değil, tüm insanlar için ciddi bir sağlık sorunu oluşturabilmektedir. Akciğer, karaciğer, karın içi ve beyinde bir takım kistlere neden olarak gebelikte de sıkıntı yaratabilmektedir.

Köpek ısırmalarında yapılacak ilk işlemin ısırılan bölgenin bol sabunlu su ile yıkanmasından sonra acil olarak bir hekime başvurulması gerekmektedir. Bununla beraber, evde kuduz aşıları tam yapılmış bir köpeğin ısırığının kuduz hastalığı riskine sebep olmayacağı söylenebilir.

Evde gebelik sırasında kedi-köpek bakımı sırasında alınması gereken tedbirler:

  1. Kedi ve köpeklere dokunulabilir, sevilebilir ve aynı ortamda bulunulabilir. Kedilere dokunduktan sonra eller iyice yıkanmalıdır ve öncesinde el ağza götürülmemelidir.
  2. Kedinin kumunun günde en az bir kez değiştirilmesinde fayda bulunmaktadır. Her ihtimale karşı kedinin kumu gebe olmayan bir aile ferdi tarafından değiştirilmelidir. Eğer bunu yapacak başka kimse yoksa kumun eldiven giyilerek değiştirilmesi gerekir.
  3. Kedi ve köpeğin aşılarının tamam olmasına dikkat edilmelidir.
  4. Genelde ticari mamalar ile beslenen ve dışarı ile teması olmayan kedilerde teorik olarak toksoplazmosis olmaz. Ancak kediler bu paraziti çiğ et ya da çiğ süt yoluyla da alabilir. Bu nedenle kedilere çiğ et veya pastörize edilmemiş süt verilmemelidir.
  5. Kedi tırmalaması genelde pek fazla sorun yaratmamakla birlikte cildin bütünlüğünü bozarak enfeksiyona duyarlılığı arttırabilir. Bu tür bir durumda cilt sabunlu su ile yıkanmalıdır.
  6. Kedi ve köpek tüyleri insanlarda alerjik yakınmalara neden olabilir.  Bu türden hassasiyeti olan gebe kadınlar geçici olarak evlerinde evcil hayvan bakımına ara verebilirler.
  7. Temelde ana prensip temizliktir. Ellerin sık sık sabunla yıkanması tek başına bile çok iyi bir tedbirdir.